Vítejte všichni přátelé a milovníci československého rocku,
tento blog si neklade žádné velké cíle. Jde pouze o to, poskytnout ku potěše Vašch očí a uší exponáty z rané éry tuzemského beatu, rocku a rock and rollu, které se podařilo sehnat pár nadšeným fanouškům a podělit se o zajímavé informace a poznatky.
Rádi bychom informační smysl tohoto blogu směřovali pouze do roku 1975, další léta přenecháme jiným. Všechny Vaše přínosné příspěvky vkládejte do komentářů.

čtvrtek 23. ledna 2014

Fortuna

zpracoval Jan Müller (hudební historik)
Prapočátky skupiny Fortuna lze datovat již do roku 1966. Tehdy se při studiu na hotelové škole v Mariánských lázních setkali Ivo Plicka s Jiřím Spáčilem a při jejich společném hraní ve školní beatové skupině vnikaly už i některé z prvních Plickových písní.
Ale až teprve počátkem roku 1968 došlo k opravdovému vzniku skupiny Fortuna. Ivo Plicka, tehdy již známý textař, který měl na svém kontě již řadu textů pro zpěváka Petra Nováka, se opět spojil s Jiřím Spáčilem. Inspirováni cizími vzory, zvláště pak americkou pop-rockovou skupinou The Mamas and Papas, se rozhodli pokusit o něco podobného v domácích poměrech.
Další posilou byla Jindříška Ančerlová, dcera známého dirigenta Karla Ančerla a další nová členka - Jarmila Gerlová přivedla do skupiny svého známého Bořka Němečka. Tak se tedy zrodila první sestava Fortuny; její pěvecká část se sestávala ze čtyř členů: Jindřišky Ančerlové, Jarmily Gerlové, Ivo Plicky a Jiřího Spáčila.
Bořek Němeček se stal „nezpívajícím“ vedoucím, jež měl na starosti organizační činnost a také do repertoáru fortuny přispěl skladatelsky několika písněmi.
Dále se podařilo zkontaktovat profesora Pavla J. Vrbu, který jednotlivé instrumentoval a nahrál se studiovým orchestrem. V úpravách skladeb používal zajímavých kombinací netradičních nástrojů jako byly cimbál, lesní rohy, zvonkohra apod. Na dechové a smyčcové nástroje hráli většinou členové z Tanečního orchestru Čs. rozhlasu a nebo také z orchestru Zdeňka Bartáka. Většinu klávesových partů nahrával Vrba sám. Činnost skupiny byla myšlena zprvu jako pouze studiová.
Někdy začátkem roku 1968 byly ve studiích Československého rozhlasu v Praze-Karlíně natočeny skladby:
Ve frontě na kousek duhy, Nalej vína džbán, Jak je nádherný žít byly natočeny při tzv. zkušební frekvenci, což znamenalo nahrávání, kde se zkoušelo, zda je skupina schopna nahrávat ve studiu. Ve skladbě Jak je nádherný žít zpívaly pouze Jindřiška Ančerlová a Jarmila Gerlová.
V další nahrávací frekvenci, někdy v létě 1968 vznikly snímky Blázni z Detroitu, Snad už zítra (napsána již 1966) a Závidím ti jeho lásku (V této skladbě zazněly dvě sólové kytary, na které hráli Jaroslav Bednář, bývalý člen kapely George and Beatovens a Pavel Fořt, baskytarista skupiny Flamengo).
Pozdní léto až podzim 1968 byly natočeny dva snímky:
Píseň kostelní, Démant zakletý v písni - byla natočena ve studiu Čs. televize a vyšla i na SP 0 43 0583. Přesné datum nahrání těchto snímků je bohužel neznámé, v archivu Supraphonu se dochoval pouze datum 28. 3. 1969, což je datum, kdy byly snímky převzaty Supraphonem pro účely přípravy LP desky skupiny Fortuna.
Ačkoliv byla činnost Fortuny původně zamýšlena jako studiová, přece jen se uvažovalo již v polovině roku 1968 o zájezdech a vystoupení, doprovodnou kapelu měl Fortuně zajistit Pavel Vrba, ale politické události ze srpna 1968 udělaly těmto plánům konec.
Na podzim 1968 nastala první změna v obsazení poté, co skupinu opustily Jarmila Gerlová a Jindřiška Ančerlová (emigrovala do Kanady). Na jejich místo přišly Petra Černocká a Jitka Kočaríková-Vrbová.
Druhá sestava Fortuny byla: Petra Černocká, Jitka Kočaříková-Vrbová, Jiří Spáčil, Ivo Plicka. V této sestavě byl dokončen snímek Jsi pro mne růže, k němuž byl hudební základ natočen již 24. 7. 1968, a který vyšel až na začátku roku 1969 na singlu č. 0 43 0712.
Ve stejné sestavě byly 20. 9. 1968 natočeny skladby: Podomní prodavač srdcí, Pohled skrz mříže r. 1756 a Já tvou lásku mám. Píseň Pohled skrz mříže r. 1756 byla původně psána pro Petra Nováka, který ji do svého repertoáru nepřevzal a tak ji tedy nakonec nahrála a nazpívala Fortuna. U skladby s názvem Já tvou lásku mám nastal problém, protože se příslušným schvalovacím orgánům nezdál text, a tak byla natočena druhá verze se změněným textem. 11. 10. 1968 byla v Dejvickém studiu Supraphonu nahrána skladba Děvče s rudou mašlí (vyšla i na singlu 0 43 0583) (K tomuto textu Ivo Plicku inspirovala skutečná událost ze srpna1968, kdy odražená kulka ze samopalu zabila malou holčičku. Jenom bylo nutné text upravit do poetických obrazů, aby text prošel cenzurou.) Brzy po dokončení těchto nahrávek emigrovali Jiří Spáčil do USA a Bořek Němeček do Anglie.
Ještě na podzim 1968 měla vyjít LP deska, ale z důvodu personálních změn ve skupině se dokončovací práce protahovaly až do března 1969. Celé vydávání provázely neustále problémy s obalem a to jak s textem, tak i s fotografiemi jejích členů. Text se musel několikrát předělávat, aby v něm nebylo nic, co by připomínalo konkrétní členy, kteří emigrovali, a proto i na obalu nakonec vyšly jen fota Jitky Kočaříkové-Vrbové, Petry Černocké a Ivo Plicky., tedy těch, kteří v Československu (a ve Fortuně) zůstali. LP deska nakonec vyšla až okolo poloviny roku 1969 (dostala objednací číslo 0 13 0536), kdy Fortuna již prakticky neexistovala.
Po odchodu Jiřího Spáčila do emigrace bylo třeba najít čtvrtého člena. Stal se jím bývalý baskytarista skupiny George and Beatovens – Karel Sluka, který se navrátil z vojenské služby. Od počátku roku 1969 Fortuna zpívala v poslední sestavě: Jitka Kočaříková-Vrbová, Petra Černocká, Ivo Plicka, Karel Sluka. V tomto obsazení nahrála pouze tři snímky:
17. 1. 1969 byl natočen snímek Dej si hlavu do mých dlaní (byl určen pro singl 0 43 0712, na druhé straně byla již dříve natočená skladba Jsi pro mne růže), úplně poslední skladby, které Fortuna natočila byly snímky Zakletá láska 17. 2. 1969 a Pryč, utek z domu (dokončen byl 30. 6. 1969). Oba dva snímky byly určeny pro další singl, ale v době začínající normalizace vznikl opět problém s texty, které se cenzorům nějak nezdály. Jelikož však Supraphon nechal pro připravovaný singl vytisknout barevné obaly, na které vynaložil nemálo peněz tak chtěl, gramodeska (s číslem 0 43 1049) vyšla. (Na obalu bylo uvedeno Fortuna; Ivo Plicka and co, Orchestr řídí Pavel Vrba). Z toho důvodu Ivo Plicka předělal texty u obou písní, ale ani to nakonec nepomohlo; a SP gramodeska nakonec nevyšla.
(Až v roce 2012 se jen diky omylu při záměně osob Pavel Vrba – textař a Pavel Vrba - skladatel a aranžér se na veřejnost dostala skladba Zakletá láska, bohužel v horší, upravené verzi, která se objevila na virtuálním albu na www.supraphonline.cz )


Ve frontě na kousek duhy Bořek Němeček/Ivo Plicka
Jak je nádherný žít Bořek Němeček/Ivo Plicka
Nalej vína džbán Bořek Němeček/Ivo Plicka
Blázni z Detroitu Bořek Němeček/Ivo Plicka
Snad už zítra Ivo Plicka
Závidím ti jeho lásku Bořek Němeček /Ivo Plicka
Píseň kostelní Bořek Němeček/Ivo Plicka
Démant zakletý v písni Bořek Němeček/Ivo Plicka
Děvče s rudou mašlí Jiří Spáčil/Ivo Plicka
Jsi pro mne růže Bořek Němeček/Ivo Plicka
Pohled skrz mříže r. 1756 Bořek Němeček/Ivo Plicka
Já tvou lásku mám Jiří Spáčil/Ivo Plicka
Podomní prodavač srdcí Bořek Němeček/Ivo Plicka
Dej si hlavu do mých dlaní Ivo Plicka
Zakletá láska Pavel Vrba, Ivo Plicka/Ivo Plicka
Pryč, utek z domu Ivo Plicka

Bonusy (druhé verze písní se změněným textem):

Já tvou lásku mám Jiří Spáčil/Ivo Plicka
Zakletá láska Pavel Vrba, Ivo Plicka/Ivo Plicka
Pryč, utek z domu Ivo Plicka

6 komentářů:

  1. Nádherná hudba a skvělé texty. Čtyřicet let je poslouchám a neomrzí, prostě kvalita.

    OdpovědětVymazat
  2. Krása, opravdová krása. Písničky mě provázejí životem od roku 68 a je mně moc hezky. Děkuji mnohokrát, že vznikly a ,že jsou tu s námi.

    OdpovědětVymazat
  3. jako mladí "bigbeati" jsme s bratrem petrem desku moc neposlouchali, ale přece jen poslouchali. to kvůli textům. teď , po letech, jsem desku pouštěl, jako raritu v pořadu o ivo plickovi a překvapení bylo obrovské, protože i zarytí rokeři a bigbeati album veeeeelmi chválili. a je nepopiratelnou pravdou, že se album je i dnes poslouchatelné.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, neměl by nekdo album v mp3, či jakékoli jiné digitální, verzi, kdo by byl ochotný mi jej poslat např. přes uloz.to? Předem velmi děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jste album našel? pokud ne, tak mi napište na : prax58@gmail.com

      Vymazat