Vítejte všichni přátelé a milovníci československého rocku,
tento blog si neklade žádné velké cíle. Jde pouze o to, poskytnout ku potěše Vašch očí a uší exponáty z rané éry tuzemského beatu, rocku a rock and rollu, které se podařilo sehnat pár nadšeným fanouškům a podělit se o zajímavé informace a poznatky.
Rádi bychom informační smysl tohoto blogu směřovali pouze do roku 1975, další léta přenecháme jiným. Všechny Vaše přínosné příspěvky vkládejte do komentářů.

úterý 30. září 2014

Karel Duba a dobrodružství indiánského náčelníka na gramofonových deskách

Na SP firmy Polydor se titulní nahrávka z filmu Winnetou objevila v roce 1964 pod názvem Winnetou-Melodie.
V roce 1965 vydal Supraphon tuzemskou cover-verzi titulní melodie. Nahrávka uváděla na etiketě SP (013444) název Vinetou a jako jméno interpreta na prvním místě Josefa Dvořáčka se skupinou smyčcových nástrojů a poté Karla Dubu se svou skupinou.
První náklad byl vylisován s chybně uvedeným názvem - z Winnetoua se někam vytratilo písmenko "n" a dvojité "W" bylo nahrazeno písmenem "V".  Při druhém lisu bylo přidáno jedno "n", ale "V" zůstalo stejné, viz. obrázky.



Zajímavé je vydání pro export (SUN 43185), kde byl titul uveden se správným jménem indiánského náčelníka, tedy - Winnetou .
Z této etikety také záhadně zmizelo jméno Josefa Dvořáčka a nahrávka byla připsána výhradně Karlu Dubovi a jeho "combu".
Perličkou je i vydání SP Karla Duby (013213) s nahrávkou "Vinetou", ta však nemá s filmovou Böttcherovou melodií nic společného. Je z repertoáru nizozemské skupiny The Giants a autorsky je podepsána jménem "Wissink". Originální etiketa značky Artone nese název "Winnetou".